Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(8)
wypożyczone
(2)
Placówka
Poczytalnia-Oddział dla dorosłych
(9)
Poczytalnia-Oddział dla dzieci i młodzieży
(1)
Autor
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Derda Joanna
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dzikiewicz-Polak Magdalena
(1)
Gorczyca Aleksandra
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kurowska Ewa (dietetyk)
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Loreau Dominique
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Parsons Garry
(1)
Pawłowska Marta (coach)
(1)
Szczyglewska Natalia
(1)
Tschenze Vadim (1973- )
(1)
Wallace Karen
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(9)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
Dorośli
(5)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2634)
Przyjaźń
(2179)
Rodzina
(1971)
Tajemnica
(1789)
Relacje międzyludzkie
(1733)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Miłość
(1507)
Magia
(1221)
Śledztwo i dochodzenie
(1083)
Nastolatki
(1037)
II wojna światowa (1939-1945)
(974)
Rodzeństwo
(945)
Zwierzęta
(905)
Uczucia
(845)
Dziewczęta
(836)
Życie codzienne
(739)
Uczniowie
(705)
Historia
(681)
Dzieci
(661)
Podróże
(660)
Zabójstwo
(618)
Trudne sytuacje życiowe
(571)
Policjanci
(552)
Sekrety rodzinne
(550)
Ludzie a zwierzęta
(536)
Małżeństwo
(534)
Osoby zaginione
(513)
Walka dobra ze złem
(507)
Chłopcy
(484)
Stworzenia fantastyczne
(480)
Wybory życiowe
(476)
Polityka
(463)
Wojna
(462)
Boże Narodzenie
(460)
Relacja romantyczna
(449)
Uprowadzenie
(439)
Żydzi
(435)
Władcy
(429)
Zemsta
(427)
Walka
(425)
Psy
(422)
Wakacje
(415)
Matki i córki
(393)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Samotność
(391)
Zakochanie
(391)
Spisek
(390)
Śmierć
(389)
Dojrzewanie
(383)
Arystokracja
(378)
Czarownice i czarownicy
(354)
Koty
(353)
Władza
(353)
Dziennikarze
(349)
Przestępczość zorganizowana
(349)
Marzenia
(344)
Humor
(339)
Prawo
(337)
Mężczyzna
(320)
Pisarze polscy
(306)
Nauka
(301)
Krainy i światy fikcyjne
(300)
Dzieciństwo
(296)
Ojcowie i córki
(295)
Pisarze
(291)
Prywatni detektywi
(291)
Demony
(280)
Dziadkowie i wnuki
(278)
Zdrada
(275)
Seryjni zabójcy
(270)
Duchy
(267)
Sieroty
(265)
Język polski
(257)
Kultura
(256)
Zarządzanie
(256)
Ojcowie i synowie
(252)
Wojownicy
(252)
Studenci
(245)
Podróże w czasie
(233)
Szkoły
(230)
Politycy
(227)
Samobójstwo
(225)
Superbohaterowie
(224)
Język angielski
(222)
Polacy za granicą
(221)
Lekarze
(219)
Ucieczki
(213)
Obyczaje i zwyczaje
(210)
PRL
(210)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(210)
Wychowanie w rodzinie
(204)
Kłamstwo
(203)
Grupy rówieśnicze
(202)
Rzeczywistość alternatywna
(202)
Zjawiska paranormalne
(202)
Polacy
(201)
Czarodzieje
(200)
Potwory
(200)
Odwaga
(197)
Ludzie bogaci
(194)
Społeczeństwo
(192)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Japonia
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Broszura
(1)
Humor
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(4)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Religia i duchowość
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni. [Znak, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
O jedzeniu emocjonalnym. Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ? usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zdrowo odżywiać dzieci / Magdalena Dzikiewicz-Polak. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2020 - 191, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Dziecko potrzebuje energii, którą czerpie z jedzenia, by się uczyć i bawić, ale przede wszystkim, by rosnąć i się rozwijać. Od zbilansowanego żywienia zależy jego rozwój fizyczny, zdrowie, praca mózgu i układu odpornościowego. Książka podpowiada, jakie składniki wprowadzić do diety dziecka, by wzmocnić jego odporność, a także pomaga skomponować posiłki, dzięki którym organizm dziecka będzie się rozwijał najlepiej, jak to tylko możliwe, waga utrzymywała się na odpowiednim poziomie, a rozwój intelektualny przebiegał harmonijnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: "Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę...".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 pol. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Baby by Ann/ Anna Lewandowska ; [konsultacja dietetyczna: Ewa Kurowska]. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2019. - 252, [4] strony : ilustracje ; 22 cm.
Kiedy na świat przychodzi dziecko, przed rodzicami pojawia się wiele wyzwań. Jednym z nich jest odpowiednie żywienie. Co podawać dziecku, aby dostarczyć mu wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników? Jak wyrobić w maluchu zdrowe nawyki żywieniowe? Co i kiedy wdrażać do diety dziecka, a czego unikać? "Baby by Ann" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce Anny Lewandowskiej rodzice znajdą wszystko, co powinni wiedzieć o żywieniu dziecka, a także przepisy na pyszne i, co najważniejsze, odpowiednio zbilansowane posiłki dla najmłodszych.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: L'art de la frugalité et de la volupté.
Esej poświecony jedzeniu. Autorka odwołuje się przede wszystkim do kultury azjatyckiej, której przedstawiciele posiadają inne od mieszkańców Zachodu nawyki żywieniowe. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomagają zmienić stosunek do konsumpcji. Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, copyright 2021. - 189, [3] strony : ilustracje ; 25 cm.
"Café Museum" to połączenie kulinariów i podróży w zawiesistym sosie opowieści z dawnych lat. Książkowy prezent od Roberta Makłowicza. Makłowicz gotuje. Makłowicz podróżuje i spotyka się z ludźmi. A przede wszystkim opowiada ze znawstwem i pasją o miejscach, zwyczajach, tradycjach i historii miejsc, które są dla niego ważne. Miejsca te dzieli niekiedy ogromna odległość. Mówi się w nich różnymi językami, wyznaje rozmaite religie, próbuje się innych potraw i wytwarza lokalne trunki. Mają one jednak ze sobą coś wspólnego, o czym nie zawsze pamiętamy. Kiedyś, a właściwie zaledwie nieco ponad sto lat temu, miejsca te leżały w obrębie jednego państwa, a mianowicie władanych przez dynastię Habsburgów Austro-Węgier. Wszyscy zapewne wiemy doskonale, o czym lubi opowiadać Robert Makłowicz. Jedni pamiętają go z popularnego programu kulinarnego, który emitowany był przez TVP. Inni, zapewne ci młodsi, doskonale znają mający rzesze wielbicieli kanał na YouTubie. W realizowanych przez Makłowicza nagraniach opowieści o historii i kuchni łączą się w fascynującą, pachnącą i zachwycającą całość. I taka też jest jego książka! "Café Museum" to coś bardzo osobistego. Rodzinne wspomnienia przeplatają się tu z opowieściami o dawnych dziejach i o potrawach, którymi zajadają się ludzie w Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy w Sarajewie. Ta książka pachnie i smakuje do tego stopnia, że chciałoby się czym prędzej spróbować wszystkiego, o czym Makłowicz pisze ze znawstwem i prawdziwą miłością. Chciałoby się wraz z nim odwiedzać miejsca, których na próżno szukać w turystycznych przewodnikach. Pukać do tych samych drzwi i spotykać tych samych ludzi. Bo Robert Makłowicz sobie tylko znanymi sposobami zawsze znajduje właściwą drogę. Recenzując tę książkę, znany i ceniony pisarz, Krzysztof Varga, znalazł w niej tylko jedną wadę. Jest mianowicie zwyczajnie za krótka! Miejmy więc nadzieję, że Robert Makłowicz wkrótce znów chwyci za pióro i zabierze nas w kolejną, niezapomnianą podróż. Tymczasem czytajmy "Café Museum" i dajmy się porwać charyzmie autora.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Europa (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor międzynarodowych bestsellerów przedstawia podstawy żywienia energetycznego. Wyjaśnia, jak rozpoznawać produkty zwiększające i zmniejszające poziom energii. Rzuca nowe światło na witaminy i minerały obecne w pożywieniu oraz charakterystykę sygnatur energetycznych. Dzięki niemu zastosujesz odżywianie według energetyczno-termicznych punktów na twarzy oraz zasady pięciu żywiołów. Pojmiesz ideę kostiumu energetycznego człowieka, pokarmu dla duszy oraz poznasz związek pomiędzy czakrami a energią potraw. Wyeliminujesz przyczyny chorób dzięki roślinom i zaczniesz rozpoznawać drgania poszczególnych ziół. Zastosujesz detoks i odchudzanie według kodów planetarnych oraz najnowsze odkrycia dotyczące zdrowia jelitowego i równowagi kwasowo-zasadowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Już Czytam)
W tym tomie czytelnik pozna Lusię, która zaczyna jeść tylko chleb i ser i zaczynają się z nią dziać różne dziwne rzeczy. Czy jej pies Patryk, będzie mógł jej pomóc?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej