Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(3)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(2)
Placówka
Poczytalnia-Oddział dla dorosłych
(15)
Filia 2
(3)
Filia 3
(1)
Autor
De Blasi Marlena (1952- )
(5)
Konieczny Jacek
(2)
Seghi Aleksandra
(2)
Andrzejewska Agnieszka
(1)
Battaglia Tina
(1)
Brzozowski Maciej
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Gioffré Rosalba
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(1)
Kieżuń Bartek (1976- )
(1)
Kuc Agnieszka
(1)
Massa Francesca
(1)
Podolak Asia
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Stephens Penny
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Zawanowska Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Dorośli
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(4)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2635)
Przyjaźń
(2186)
Rodzina
(1974)
Tajemnica
(1794)
Relacje międzyludzkie
(1733)
Kuchnia włoska
(-)
Miłość
(1509)
Magia
(1228)
Śledztwo i dochodzenie
(1083)
Nastolatki
(1041)
II wojna światowa (1939-1945)
(974)
Rodzeństwo
(947)
Zwierzęta
(907)
Uczucia
(847)
Dziewczęta
(841)
Życie codzienne
(739)
Uczniowie
(712)
Historia
(683)
Dzieci
(662)
Podróże
(660)
Zabójstwo
(618)
Trudne sytuacje życiowe
(573)
Policjanci
(552)
Sekrety rodzinne
(552)
Ludzie a zwierzęta
(538)
Małżeństwo
(535)
Osoby zaginione
(514)
Walka dobra ze złem
(508)
Chłopcy
(491)
Stworzenia fantastyczne
(480)
Wybory życiowe
(477)
Polityka
(463)
Wojna
(462)
Boże Narodzenie
(460)
Relacja romantyczna
(449)
Uprowadzenie
(439)
Żydzi
(435)
Walka
(432)
Władcy
(429)
Zemsta
(429)
Psy
(423)
Wakacje
(415)
Matki i córki
(394)
Spisek
(393)
Zakochanie
(393)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Samotność
(391)
Śmierć
(389)
Dojrzewanie
(385)
Arystokracja
(378)
Czarownice i czarownicy
(357)
Koty
(353)
Władza
(353)
Dziennikarze
(349)
Przestępczość zorganizowana
(349)
Marzenia
(345)
Humor
(341)
Prawo
(337)
Mężczyzna
(320)
Pisarze polscy
(306)
Nauka
(301)
Krainy i światy fikcyjne
(300)
Dzieciństwo
(296)
Ojcowie i córki
(295)
Pisarze
(291)
Prywatni detektywi
(291)
Demony
(286)
Dziadkowie i wnuki
(279)
Duchy
(278)
Zdrada
(276)
Seryjni zabójcy
(272)
Sieroty
(265)
Język polski
(257)
Kultura
(256)
Zarządzanie
(256)
Ojcowie i synowie
(253)
Wojownicy
(252)
Studenci
(247)
Podróże w czasie
(233)
Szkoły
(232)
Politycy
(227)
Samobójstwo
(225)
Superbohaterowie
(225)
Język angielski
(222)
Polacy za granicą
(221)
Lekarze
(220)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(213)
Ucieczki
(213)
Obyczaje i zwyczaje
(211)
PRL
(210)
Zjawiska paranormalne
(209)
Wychowanie w rodzinie
(204)
Czarodzieje
(203)
Kłamstwo
(203)
Potwory
(203)
Grupy rówieśnicze
(202)
Rzeczywistość alternatywna
(202)
Polacy
(201)
Odwaga
(197)
Ludzie bogaci
(194)
Społeczeństwo
(192)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(6)
Toskania (Włochy)
(3)
Orvieto (Włochy ; okolice)
(1)
Polska
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Powieść
(2)
Literatura podróżnicza
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Geografia i nauki o Ziemi
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wydawnictwo Klubu dla Ciebie nr 402.
Któż, jeśli nie Włoszka, mógłby zebrać w jednej książce aż 500 przepisów na doskonałe potrawy z makaronu? Wśród nich znalazły się dania wszelkiego rodzaju - od klasycznych po całkiem nowe, od prostych i szybkich po pracochłonne i wyszukane; potrawy z poszczególnych regionów Włoch oraz z różnych stron świata. Oto pochwała makaronu, podstawy włoskiej kuchni. Tradycyjna kuchnia włoska to książka dla wszystkich, którzy lubią dobrze zjeść, ale także skarbnica pomysłów dla tych, którzy pragną przełamać monotonię codziennych posiłków i zaskoczyć biesiadników oryginalnym daniem. Uzupełnieniem przepisów są kulinarne ciekawostki, praktyczne rady dotyczące właściwości i przechowywania produktów oraz podpowiedzi na temat odpowiedniego łączenia potraw z różnymi gatunkami win.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włosi : życie to teatr / Maciej A. Brzozowski. - Wydanie I. - Warszawa : Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza, 2014. - 254, [2] strony, [64] strony, tablice : ilustracje ; 20 cm.
(Spectrum Poleca.)
Republika Włoska, Italia, Włochy - Bel Paese, Piękny Kraj, jak mówią sami Włosi. Jacy są ci, którzy tak poetycko nazywają swój kraj? Według Macieja A. Brzozowskiego tacy sami u siebie i wszędzie indziej na świecie - dla świata rzecz niebagatelna, skoro widoczni są na wszystkich kontynentach, a w trzech tylko krajach: Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Argentynie, mieszka obecnie ponad siedemdziesiąt milionów potomków włoskich emigrantów. Wielcy indywidualiści uwielbiający życie stadne, co w ich wykonaniu, nie dajmy się zwieść, wcale nie jest sprzeczne. Skłonni do teatralizacji każdego zdarzenia, rozmowy czy gestu. Łatwo rozpoznawalni po sposobie bycia, niepowtarzalnym włoskim stylu, przywiązaniu do włoskiej kuchni. To właśnie oni - "patchworkowy naród" podzielony z powodu głębokich różnic i animozji, biorących swój początek w niezwykłych zawirowaniach historii i do dziś w myśleniu Włochów wszechobecnych - są bohaterami tej książki. A wraz z nimi Bel Paese, kraj taki, jakim go uczynili.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
„Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ” Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "A taste of Southern Italy : delicious recipes and a dash of culture" 2006.
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki "Tysiąca dni w Wenecji" w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To nie zwyczajna książka kucharska, lecz prawdziwa skarbnica prawie dwustu przepisów, okraszonych zmysłowymi prawie dwustu przepisów, okraszonych zmysłowymi opowieściami, które każdemu z nas przybliżą klimat północnych Włoch. Marlena de Blasi zabiera nas w kulinarną podróż po leśnych drogach mistycznej Umbrii, na zwieńczone zamkami i wieżami wzgórza Piemontu czy do Emilii, gdzie dojrzewają najszlachetniejsze sery na świecie. Spróbujmy przygotować potrawy według zamieszczonych w książce przepisów, a poczujemy wszystkimi zmysłami niepowtarzalną atmosferę lazurowej Toskanii - krainy wina i chrupiącego chleba z oliwą... Ta książka to coś więcej niż poradnik kulinarny - wypełniają ją nie tylko dziesiątki przepisów, ale i mnóstwo anegdot, wzruszających historii i romantycznych opowieści. Spróbujcie przygotować potrawy według zamieszczonych w książce przepisów, a poczujecie wszystkimi zmysłami niepowtarzalną atmosferę południowych łąk. Na chwilę znajdziecie się w krainie rozmarynu, bazylii i wina.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The lady in the palazzo : at home in Umbria, 2007
Stanowi kontynuację książek pt.: Tysiąc dni w Wenecji oraz Tysiąc dni w Toskanii.
Na okładce podtytutuł: miłość w Umbrii.
Orvieto - malownicze średniowieczne miasteczko w Umbrii, nazywanej "zielonym sercem Italii". To właśnie tam postanawiają przeprowadzić się Marlena i Fernando, by znaleźć dla siebie nowy dom. Jeden z zabytkowych pałacyków z imponującą salą balową mógłby okazać się wygodnym mieszkaniem. Problem w tym, że pałacyk wymaga generalnego remontu, co dla sympatycznego małżeństwa oznacza mnóstwo kłopotów, ale i przygód. Marlena zakochuje się w atmosferze Orvieto, w odkrywaniu lokalnych tajemnic, w smakowitych potrawach i w mieszkańcach miasteczka - grupce barwnych postaci, wśród których znajdą się artyści, arystokraci, pasterze i pewien samotny wiolonczelista...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tysiąc dni w Toskanii / Marlena de Blasi ; przełożyła Agnieszka Kuc. - Wydanie pierwsze. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2009 - 364, [3] strony ; 20 cm.
Tytuł oryginału: A thousand days in Tuscany.
Na okładce podtytytuł: życie pachnące rozmarynem.
Toskania - kraina spełnionych marzeń. Marlena i Fernando opuszczają Wenecję, by znaleźć nowy dom w jednym z najpiękniejszych zakątków Włoch w Toskanii. Nie ma w nim telefonu, centralnego ogrzewania ani prądu. Mimo wszystko będą tu szczęśliwi. W małej miejscowości liczącej zaledwie dwustu mieszkańców, w której czas płynie wolniej i spokojniej niż w gwarnej Wenecji, odnajdą uroki życia prostego, bliskiego naturze i zakorzenionego w wielowiekowej tradycji, nadal przenikającej ludzkie zwyczaje. Będą polować na trufle, zbierać winogrona, oliwki i kasztany, smakować specjały miejscowej kuchni, wtopią się w lokalną społeczność, która przyjmie ich z rzadko spotykaną serdecznością. Wspaniała książka, dowcipna i zabawna, ale momentami też smutna, gorzko-słodka, jak życie. Mądra opowieść o miłości, sensie życia, jego jasnych i ciemnych stronach, a także jego smaku - metaforycznie i dosłownie, bo "Tysiąc dni w Toskanii" zawiera wiele przepisów na smakowite dania toskańskiej kuchni. Marlena de Blasi É dziennikarka, krytyk kulinarny, autorka beletryzowanych książek wspomnieniowych o Wenecji, Toskanii i Sycylii oraz trzech książek kucharskich. Z pochodzenia Amerykanka, od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie wraz z mężem zajmuje się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Umbrian Supper Club, 2015.
Cztery przyjaciółki spotykają się w każdy czwartek w starym kamiennym domu na wzgórzach nad Orvieto, aby wspólnie gotować, jeść, pić wino i rozmawiać o życiu. Bohaterki powieści są rodowitymi Umbryjkami, wielbicielkami i strażniczkami umbryjskich tradycji kulinarnych. Wszystkie w swoim życiu zajmowały się profesjonalnie gotowaniem. Wszystkie też wyznają zasadę, że dobry posiłek, rozmowa i towarzystwo osób, które kochamy, pozwalają przeżyć kryzysy i katastrofy życia codziennego a także są okazją do celebrowania chwil szczęścia. To powieść nie tylko o kuchni, o smakach i zapachach Umbrii, lecz także o wierności, starzeniu się, mężczyznach, dzieciach, przeznaczeniu, mafii i Kościele. Książka zawiera przepisy tradycyjnej kuchni Umbrii, które bohaterki z upodobaniem przygotowują i spożywają w każdy czwartek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” autorstwa Rosalby Gioffré to prawdziwa gratka dla fanów kuchni włoskiej w zupełnie nowej, wegańskiej odsłonie! Coraz więcej ludzi decyduje się przejść na dietę bezmięsną i staje się weganinem, wegetarianinem, owowegetarianinem czy witarianinem. W XXI wieku coraz częściej zdajemy sobie sprawę z okrucieństwa, które wyrządza się zwierzętom przeznaczonym do spożycia, dlatego szukamy jakichś smacznych i zdrowych zamienników diety mięsnej. A przecież aż roi się od takich sprytnych rozwiązań! Znana i lubiana stylistka żywności Rosalby Gioffré przychodzi nam z pomocą i przedstawia jedno z nich! Książka „Vegano Italiano. Wegańskie smaki włoskiej kuchni. Ponad 150 przepisów” aż bombarduje smakami, kolorami i zapachami, a wszystko to wprost ze słonecznych, zielonych, przepięknych Włoch!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżuń. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2017. - 286, [2] strony : ilustracje ; 28 cm.
"Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży. Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, Antipasti, przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale Primi autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese; Parma z jej wspaniałą katedrą i jeszcze lepszą szynką - prosciutto di Parma, a także genialnym parmigiano; Genua i troffie z pesto, robionym koniecznie ręcznie, w moździerzu i plażą w Bodacasse, miejscu gdzie mieszka Livia, partnerka komiasarza Montalbano, bohatera cyklu powieści Andrei Camillierego i gdzie można się kąpać z dala od tłumów nawet w lipcu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia dla zielonych / Alicja Rokicka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2021. - 319 stron : ilustracje ; 26 cm.
Na okładce: Roślinna kuchnia włoska.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. "Italia dla zielonych" to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kontynuacja książki Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem.
Książka młodej Polki, która wyjechała do Włoch, wyszła tam za mąż, zamieszkała w miasteczku Pistoia, gdzie pracuje i wychowuje dziecko. Autorka opowiada ciekawe historie z życia w Toskanii, opisuje święta, targi lokalne i inne wydarzenia, w których uczestniczyła. W każdym rozdziale podaje przepis na danie kuchni włoskiej zilustrowany kolorowym zdjęciem. W książce znajdziemy też wiele fotografii z Toskanii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć. (empik.pl)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia włoska / Penny Stephens ; [tł. Asia Podolak]. - [Warszawa] : Wega Delbana Polska, copyright 2004. - 256 stron : ilustracje ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Ciepły klimat i radość życia, z których słyną Włochy, znajdują odzwierciedlenie również w kuchni tego kraju. Ta inspirująca książka kucharska prezentuje 120 wybranych potraw z całych Włoch. Zawarte w niej przepisy umożliwiają przyrządzanie dań nawet początkującym kucharzom. Przejrzyste listy składników i wskazówki, uzupełnione odpowiednimi ilustracjami i kolorowymi zdjęciami gotowych dań gwarantują pomyślny rezultat. Warto dać się uwieść inspirującym pomysłom tego wspaniałego zbioru receptur.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 Tucci S. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej