Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(18)
Forma i typ
Książki
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(10)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje informacyjne
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Filmy i seriale
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
wypożyczone
(1)
Placówka
Poczytalnia-Oddział dla dorosłych
(16)
Filia 2
(2)
Autor
Balicki Andrzej (nauki o polityce)
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Domańska Joanna (1970- )
(1)
Dominik Piotr (technologia żywności)
(1)
Gradzińska Agata
(1)
Grifoni Gabe
(1)
Górska Grażyna
(1)
Hammond Darel
(1)
Kachniewska Magdalena
(1)
Kitay David (1961- )
(1)
Knowles Tim
(1)
Kozłecka Barbara
(1)
Kranz Fran
(1)
Levi Zachary
(1)
Lloyd Walt
(1)
Love John F
(1)
Martin William
(1)
McCarthy Jenny (1972- )
(1)
Milewska Mariola
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niedzielski Lech (tłumacz)
(1)
Osowska Krystyna
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Prączko Anna
(1)
Płaczek Paweł (1983- )
(1)
Reichl Ruth
(1)
Sala Józef
(1)
Schlosser Eric
(1)
Siwiński Wiesław
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Steilen Mark
(1)
Steilen Mark
(1)
Strzeżek Anna
(1)
Suzanne Francis
(1)
Szymecka-Wesołowska Agnieszka
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Thompson Kenan (1978- )
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Zielińska Linda (1991- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(8)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(18)
Język
polski
(18)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(6)
Dorośli
(2)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Film amerykański
(1)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Kobieta
(2635)
Przyjaźń
(2185)
Rodzina
(1973)
Tajemnica
(1794)
Relacje międzyludzkie
(1733)
Gastronomia
(-)
Miłość
(1509)
Magia
(1227)
Śledztwo i dochodzenie
(1083)
Nastolatki
(1040)
II wojna światowa (1939-1945)
(974)
Rodzeństwo
(947)
Zwierzęta
(907)
Uczucia
(847)
Dziewczęta
(840)
Życie codzienne
(739)
Uczniowie
(712)
Historia
(683)
Dzieci
(661)
Podróże
(660)
Zabójstwo
(617)
Trudne sytuacje życiowe
(573)
Policjanci
(552)
Sekrety rodzinne
(550)
Ludzie a zwierzęta
(536)
Małżeństwo
(535)
Osoby zaginione
(514)
Walka dobra ze złem
(507)
Chłopcy
(491)
Stworzenia fantastyczne
(480)
Wybory życiowe
(477)
Polityka
(463)
Wojna
(462)
Boże Narodzenie
(460)
Relacja romantyczna
(450)
Uprowadzenie
(439)
Żydzi
(435)
Walka
(432)
Władcy
(429)
Zemsta
(428)
Psy
(422)
Wakacje
(415)
Matki i córki
(393)
Spisek
(393)
Zakochanie
(393)
Poszukiwania zaginionych
(392)
Samotność
(391)
Śmierć
(389)
Dojrzewanie
(385)
Arystokracja
(378)
Czarownice i czarownicy
(357)
Koty
(353)
Władza
(353)
Dziennikarze
(349)
Przestępczość zorganizowana
(349)
Marzenia
(344)
Humor
(341)
Prawo
(337)
Mężczyzna
(320)
Pisarze polscy
(306)
Nauka
(301)
Krainy i światy fikcyjne
(300)
Dzieciństwo
(296)
Ojcowie i córki
(295)
Pisarze
(291)
Prywatni detektywi
(291)
Demony
(286)
Dziadkowie i wnuki
(279)
Duchy
(278)
Zdrada
(275)
Seryjni zabójcy
(272)
Sieroty
(265)
Język polski
(257)
Kultura
(256)
Zarządzanie
(256)
Ojcowie i synowie
(252)
Wojownicy
(252)
Studenci
(247)
Podróże w czasie
(233)
Szkoły
(232)
Politycy
(227)
Samobójstwo
(225)
Superbohaterowie
(224)
Język angielski
(222)
Polacy za granicą
(221)
Lekarze
(219)
Smoki (stworzenia fantastyczne)
(213)
Ucieczki
(213)
Obyczaje i zwyczaje
(210)
PRL
(210)
Zjawiska paranormalne
(209)
Wychowanie w rodzinie
(204)
Kłamstwo
(203)
Potwory
(203)
Czarodzieje
(202)
Grupy rówieśnicze
(202)
Rzeczywistość alternatywna
(202)
Polacy
(201)
Odwaga
(197)
Ludzie bogaci
(194)
Społeczeństwo
(192)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
1945-1989
(2)
2001-
(2)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Stany Zjednoczone (USA)
(3)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(2)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Kaługa (Rosja, obw. kałuski)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Warszawa (okręg)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(8)
Reportaż
(2)
Biografia
(1)
Felieton
(1)
Film przygodowy
(1)
Komedia
(1)
Kryminał
(1)
Książka kucharska
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4)
Kulinaria
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
18 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu / Ewa Czarniecka-Skubina. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008. - 231, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
W krajach o gospodarce rynkowej udział wydatków na usługi gastronomiczne jest znaczny, gdyż w miarę rozwoju społeczno-gospodarczego rośnie skłonność do korzystania z tych usług. Obserwuje się. też rozszerzanie zakresu funkcji gastronomii, która oprócz funkcji oszczędzania i zagospodarowania wolnego czasu konsumentów korzystających z jej usług, sprzyja rozwojowi relacji społecznych (spotkania ze znajomymi, zawieranie nowych znajomości itd.), dostarcza gotowe posiłki do gospodarstw domowych, a także organizuje przyjęcia okolicznościowe w lokalu i poza nim (catering). Usługi gastronomiczne warunkują i stymulują ponadto rozwój ruchu turystycznego, przyczyniając się do zwiększenia wpływów uzyskiwanych dzięki jego obsłudze, gdyż wydatki na żywienie stanowią około 30% wszystkich wydatków turystycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gastronomia we współczesnym hotelu / Piotr Dominik. - Warszawa : AlmaMer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2008. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
astronomia we współczesnym hotelu przeznaczo,na, jest dla osób, które nie miały styczności na wcześniejszych etapach edukacji z zagadnieniami bezpośrednio związanymi z gastronomią i gastronomią hotelową. Książka stanowi swoiste kompendium wiedzy, którą można znaleźć w postaci rozproszonej w wielu podręcznikach z branży gastronomicznej. W publikacji, będącej podręcznikiem akademickim, zebrano naj istotniejsze informacje i podstawy z zakresu omawianej tematyki. Niniejsze opracowanie jest pozycją skierowaną do osób, które stoją u progu cyklu edukacyjnego, mającego w swym programie zagadnienia związane z gastronomią, ze szczególnym uwzględnieniem jej przejawów w hotelarstwie. Podręcznik ma na celu zaprezentować podstawy funkcjonowania gastronomii hotelowej w świetle współczesnych tendencji. W dzisiejszych czasach usługi gastronomiczne są jednym z istotniejszych elementów funkcjonowania hotelu, a dzisiejszy hotel, zajazd, pensjonat czy inny ośrodek z bazą noclegową coraz częściej dąży do zaspokojenia różnorodnych oczekiwań gościa, a przede wszystkim potrzeb żywieniowych. Gastronomia hotelowa nie jest zamkniętym zakładem żywienia. Z jej usług mogą korzystać nie tylko mieszkańcy hotelu, ale także wszyscy potencjalni goście indywidualni i zbiorowi spoza hotelu. To jedna z wielu form gastronomii, ale ma swoją specyfikę, wyróżniającą ją w całej branży. Od jej zakresu i standardu świadczonych usług zależy często frekwencja gości w hotelu. Z tego powodu trzeba podkreślić, że gastronomia jest ważną, integralną częścią zamierzeń gospodarczych współczesnego hotelu. Przeciętny turysta korzysta z gastronomii nie tylko w celu zaspokojenia głodu, ale również dla przyjemności. Ważne jest więc, aby nie tylko sprostać potrzebom fizjologicznym gości, ale też dysponować atrakcyjną ofertą potraw oraz form ich serwowania. Gastronomia hotelowa może stanowić potencjalnie źródło zysku oraz być drogą do zwiększenia konkurencyjności. Jakość oferowanych usług powinna być jednak na bardzo wysokim poziomie. Dlatego zasadniczą rolę przypisuje się bezpieczeństwu żywności, szczególnie w masowej ofercie, czego przykładem może być działalność cateringowa. Autor wyraża nadzieję, że niniejsze opracowanie stanie się przydatnym kompendium wiedzy na prezentowany temat. Publikacja nie wyczerpuje zagadnieńz zakresu opracowania, natomiast stanowi pewien wstęp do dalszych poszukiwańoraz analizy szeroko rozumianej literatury przedmiotu. Piszący te słowa oczekuje również na opinie odbiorców prezentowanej publikacji, które mogą być cenne dla udoskonalenia następnych wydań opracowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwszy na polskim rynku wydawniczym podręcznik, w którym w sposób całościowy ujęto problematykę hotelarstwa i gastronomii w kontekście rozwoju rynku usług turystycznych. Autor jasno i przejrzyście omawia istotę usług hotelarskich i zarządzania hotelem, metody ustalania cen oraz badania efektywności firmy hotelarskiej, a także w sposób kompleksowy przedstawia problematykę zarządzania usługami gastronomicznymi i zagadnienia przemysłu czasu wolnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedsiębiorstwo gastronomiczne / Barbara Kozłecka, Krystyna Osowska. - Warszawa : Difin, 2012. - 284, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
(E Edukacja)
Na okł.: Podręcznik technik żywienia i gospodarstwa domowego, technikum, szkoła policealna.
reści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory praktyczne. Przykłady zawarte w tej publikacji zostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży. Całość podręcznika została podzielona na siedem rozdziałów, w których omówiono zagadnienia z różnych dziedzin nauki. Rozdział 1. zawiera podstawowe informacje związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w realiach gospodarki rynkowej. Zagadnienia związane z majątkiem firmy, jego finansowaniem oraz obowiązującą dokumentacją zawarte są w rozdziale 2. Cennym uzupełnieniem tego rozdziału są również przykłady i ćwiczenia pokazujące, jak gospodarować w firmie, aby osiągnąć zyski. Jak sprzedać swoje produkty, czyli zagadnienia marketingu w gastronomii zostały omówione w rozdziale 3. Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym z uwzględnieniem czynników ludzkiego i organizacyjnego stanowi tematykę rozdziału 4. i 5. Ostatnie dwa rozdziały zostały poświęcone rynkowi pracy i procesom integracyjnym w różnych wymiarach. Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania i wpisany do wykazu podręczników do kształcenia w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego na poziomie technikum i szkoły policealnej. Rok dopuszczenia: 2012. Publikacja jest dostosowana do nowej podstawy programowej kształcenia w zawodach. Dobór omawianych zagadnień jest zgodny z efektami kształcenia wspólnych dla wszystkich zawodów w zakresie podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Pierwszy kiosk, w którym serwowano burgera wołowego z frytkami, założony został przez Polaka, Teda S. Przybyłę, w centrum Chicago w 1937 r. Mimo iż zarówno jego hamburgery, jak i frytki mogłyby śmiało konkurować z owianymi legendą daniami McDonald’s – interes upadł po kilku latach. Przybyło powiedział wtedy podobno, że Amerykanie są zbyt bogaci, by jadać hamburgery. Jak to możliwe, że pionier hamburgerów Ted Przybyło poniósł klęskę, a outsider gastronomiczny Ray Kroc prawie 20 lat później zbudował fortunę na niemal identycznym pomyśle? O tym właśnie mówi „Imperium Big Maca”. John F. Love opisuje budowę słynnej sieci restauracji od pierwszego lokalu z hamburgerami do potężnej globalnej marki. Śledząc decyzje i działania szefa korporacji Raya Kroca i jego zespołu, widzimy przed jakimi wyzwaniami staje przedsiębiorstwo na różnych etapach rozwoju. Fascynująca historia korporacji McDonald’s to praktyczny wykład franchisingu, marketingu, współpracy z dostawcami, standaryzacji, kontroli jakości i inwestowania w nieruchomości, czyli po prostu – biznesu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM.005 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sprzedaż, Obsługa Klienta.)
Na okł.: "Sprzedaż, obsługa klienta".
Przedstawiono metody kształtowania i utrzymania wysokiego poziomu jakości obsługi klientów w przedsiębiorstwach hotelarskich i gastronomicznych. Autor omawia sposoby doskonalenia poszczególnych elementów jakości usług, tak aby odzwierciedlały oczekiwania usługobiorców, oraz prezentuje narzędzia umożliwiające ocenę poziomu obsługi gości. Z książki czytelnik dowie się: - co wpływa na jakość świadczonych usług i jakie działania trzeba podjąć w celu jej poprawy, - jak stworzyć kulturę organizacyjną sprzyjającą doskonaleniu jakości, - jak uwzględniać zagadnienie jakości w codziennych działaniach przedsiębiorstwa, - jak mierzyć poziom jakości, - jak nagradzać najlepszych pracowników obsługi, - jak utrzymać stały poziom jakości na wszystkich szczeblach organizacji. W każdym rozdziale znajdują się ćwiczenia, które ułatwią zastosowanie zdobytej wiedzy w praktyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii. Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni tyrystycznych, hotelarskich, technicznych (np. kierunku technologia żywności), rolniczych, szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim oraz osób zarządzających obiektami gastronomicznymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warszawa da się zjeść / Paweł Płaczek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Skarpa Warszawska, copyright 2021. - 237, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler. Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz. Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia. 52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Napiwku nie będzie : sekrety kelnerów / Justyna Pobiedzińska. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2020. - 271, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa. Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 pol. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339.138 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską amerykańskiego imperializmu za granicą. Długa jest lista oskarżeń, jednak Eric Schlosser składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu, cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Książka Erica Schlossera ma szczególną wartość zwłaszcza dla czytelnika polskiego, którego dopiero od kilkunastu lat dotyka ekspansja zachodnich korporacji żywieniowych. Skąpana w różnych sosach mięsna lub rybna mielonka w oczach wielu symbolizowała początkowo nadejście nowej epoki swobód obywatelskich i demokracji, powiew wolnego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-92 amer. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2022. - 489, [4] strony ; 21 cm.
Stanowi 2. część cyklu, część 1. pt.: Taki krótki urlop.
W cyklu: część 1. pt.: Taki krótki urlop, część 2. pt.: Tajemnica willi Sielanka, część 3. pt.: Kobiety Rawenów.
Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut - najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821-3 pol. (1 egz.)
Film
DVD
W koszyku
Paróweczki / reżyseria Mark Steilen ; scenariusz Gabe Grifoni, Suzanne Francis. - Warszawa : Imperial CinePix, 2008. - 1 dysk optyczny (DVD) (89 min) : dźwiękowy, kolorowy ; 12 cm.
Tytuł oryginału: "Wieners".
Po publicznym, telewizyjnym upokorzeniu przez "Dr Dwayne'a" (Darrell Hammond), załamany Joel (Fran Kranz) postanawia towarzyszyć przyjaciołom, Wyattowi (Kenan Thompson) i Benowi (Zachary Levi) w krajowej wycieczce szykując "Doktorowi" nie lada wendettę. Podróżując własnej roboty parówkowym autem i rozdając darmowe hot dogi, nietypowa trójka spotyka najbardziej nietuzinkowe postaci, od hipisów i zakręconych nastolatek, po panią Isaac (Jenny McCarthy), nauczycielkę szóstej klasy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) Warszawa (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 351 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Monografie, Skrypty, Podręczniki.)
Nazwy aut. na s. 159-160. - Nazwa aut. Roman Dawid Tauber.
Przedmiotem niniejszego podręcznika Podstawy gastronomii, hotelarstwa, rekreacji i turystyki jest edukacja studentów, rozumiana jako ogół procesów dydaktyczno - wychowawczych, obejmujących kształcenie i samokształcenie, wychowanie i samowychowanie oraz wielostronnie pojmowaną działalność oświatową w dziedzinie kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwie i gastronomii. Książka niniejsza powstała w wyniku współpracy autorów (nauczycieli akademickich) Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zamiarem autorów było opracowanie wprowadzenia do aktualnego stanu refleksji nad edukacją studentów, którą określa się mianem studentów kierunku: „turystyka i rekreacja" i w odniesieniu do której zamiennie stosuje się terminy kształcenia studentów w zakresie specjalizacji hotelarstwa, gastronomii, obsługi ruchu turystycznego, prawa turystycznego, zarządzania i marketingu w turystyce, rekreacji itp. Autorzy starali się uwzględnić dotychczasowy dorobek teoretyczny i badawczy o gastronomii, hotelarstwie, turystyce i rekreacji, a jednocześnie ukazać współczesne tendencje w obszarze nauk o kulturze fizycznej i turystyce, które niosą nowe wyzwania dla teoretycznych uogólnień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Tego ci nie powiem / Linda Zielińska. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Warszawa] : Dlaczemu, [2022]. - 1 CD (6 godz. 10 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Miejsce i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International Sp. z o.o.
Natalia i Adam dorastają w dwóch różnych kulturach. On w Toruniu pracuje w gastronomii i dorabia drobnym przemytem. Ona mocno związana z domem rodzinnym stawia pierwsze kroki w balecie w Rosji. Na kartach powieści dorastają oraz przechodzą kryzysy młodzieńcze, rodzinne i zawodowe. Wreszcie drogi Natalii i Adama krzyżują się i wybucha płomienne uczucie. Ale czy na zawsze? Czy Natalia wyjawi Adamowi swoją największą tajemnicę? Szalone lata 90. Czasy kaset magnetofonowych i Super Mario Bros na konsoli podłączonej do telewizora. Losy bohaterów przeplatają się w polsko rosyjski wiatr zmian. Niezwykła, barwna i bardzo osobista powieść o młodości, trudnych wyborach i przemijaniu, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami z rodzinnego podwórka pisarki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. KM.821-3 pol. (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej